VTV vrijwilliger Tess

Tess (19) is Thuismaatje van Ivo (12)

Tess gaat regelmatig erop uit met Ivo. Ze zijn samen naar het trampolinepark en de bios geweest en hebben samen gebowld. “Dat kan je echt geen werk noemen hoor, we hebben zoveel pret gehad. Ivo voelt als familie na dat jaar bijna wekelijks contact. Het is net of ik met mijn jongere broertje op stap ben.”

Tess is student Social Work  en wilde aan het begin van het schooljaar, naast haar stage in een lunchcafé, ook graag vrijwilligerswerk doen met een individueel contact. Ze schreef een sollicitatiebrief naar VTV voor het Thuismaatjes project. “Ik kreeg meteen een superpositieve reactie”, vertelt Tess. In een gesprek kun je al je wensen en verwachtingen kenbaar maken. Haar enige voorwaarden waren dat het een jong volwassene of kind moest zijn en een beetje bij haar in de buurt.

Veel pret met elkaar

De kennismaking met Ivo en zijn ouders was meteen goed. Ivo mocht allerlei ideeën voor activiteiten bedenken en het meeste vond Tess ook hartstikke leuk. Ze zijn samen naar de bioscoop en het trampolinepark geweest en hebben gebowld. “Dat kan je echt geen werk noemen hoor, we hebben zoveel pret gehad”, vertelt Tess enthousiast. Helaas gooide de lockdown wel roet in het eten. Veel uitjes konden niet doorgaan maar ze hebben zich toch wel vermaakt. Ze hebben veel met de hond gewandeld of gingen wat lekkers bakken. “We lijken gewoon een beetje op elkaar. We zijn allebei ondernemend en houden van pret en gekkigheid en leuke uitstapjes. We zijn allebei een beetje lomp en onhandig maar daar lachen we dan lekker om.”

Leerzaam jaar

Tess is verder helemaal niet bezig met de beperkingen van Ivo. “Ik merk wel dat ik duidelijk moet zijn en soms moet checken of hij iets begrepen heeft. Ook moet ik soms grenzen aangeven maar dat is volgens mij met ieder kind zo”. Ook heeft ze geleerd dat je het beste heel duidelijk en open moet zijn over alle verwachtingen over en weer. Door mijn opleiding en stage kreeg ik minder tijd, dat had ik aan Ivo en zijn ouders beter moeten aangeven.

Goed band

“Onlangs is er bij mij een nestje kittens geboren en dan is Ivo de eerste die ik bel. Ik had nooit gedacht dat ik met een jongen van 12 zo’n goede klik kon hebben.” Het bezoek aan de Efteling is voorlopig het laatste uitje voor Tess en Ivo.

Petra, de moeder van Ivo

“Ivo is druk maar Tess is ook druk. Als ze met z’n tweeën zijn kletsen ze de oren van elkaars hoofd. Ik had er meteen vertrouwen in dat ze het heel leuk zouden hebben samen. Hij verheugde zich elke woensdagmiddag enorm op zijn afspraak met Tess en kwam altijd heel vrolijk thuis. Dat gun je toch iedereen?”

Meer zelfvertrouwen

“Ivo zit op speciaal onderwijs een eind bij ons vandaan en had daarom weinig vriendjes in de buurt. Hij verveelde zich, miste gewoon sociale contacten. Via zijn school en het kernteam Jeugd van onze gemeente kwamen we bij het Thuismaatjes project van VTV uit. We hebben lang moeten wachten voordat er iemand werd gevonden, dus ik was erg blij dat er eindelijk een match voor Ivo was. Dat het een meisje was en niet een jongen, wat ik als voorkeur had opgegeven, vond ik geen punt. Het pakte zo goed uit, zoals die twee met elkaar omgingen. Ze zei tegen hem dat hij haar alles mocht vertellen en volgens mij heeft hij dat ook gedaan. Ik merk dat Ivo gedurende dat jaar meer zelfvertrouwen heeft gekregen. Hij is volwassener geworden en zelfstandiger. Hij straalt veel meer uit dat hij er mag zijn.”

Nieuw maatje gezocht

“Zelf hadden mijn man en ik op die woensdagmiddag dan ook even quality-time. We hebben nog een zoon en twee bedrijven dus zijn altijd erg druk. Ik zie hem nog achterop de scooter vertrekken met Tess, hij voelde zich dan heel stoer en wij hadden er alle vertrouwen in. We hadden duidelijke afspraken met haar gemaakt en gelukkig was zij ook heel duidelijk.

Ivo wil nu weer opnieuw op de wachtlijst nu het jaar met Tess er op zit. Hopelijk pakt dat ook weer zo goed uit.”