VTV Thuismaatjes

Mantelzorg is zwaar en soms heb je even tijd voor jezelf nodig. Dat kan alleen als je de zorg op een verantwoorde manier kunt overdragen. VTV Thuismaatjes (voorheen Vrijwillige Thuishulp/ VT) biedt in de regio’s Delft en Den Haag maatjes op maat, oppas, speelhulp en gastgezinnen. Thuismaatjes kan worden ingeschakeld voor een gezinslid met een beperking, maar ook voor zelfstandig wonende jongeren en volwassenen met een beperking.

Maatjes op maat

  • Samen leuke dingen doen: het Thuismaatje komt bij de hulpvrager thuis en samen ondernemen ze leuke dingen, zoals wandelen, een bakkie doen of een museum bezoeken. Het Thuismaatje kan ook een luisterend oor bieden. Ideeën voor een leuke activiteit vindt je hier.
  • Speelmaatje: het Thuismaatje komt bij het kind en samen kunnen ze knutselen, een cake bakken, een spelletje spelen en bijvoorbeeld buiten voetballen. Er is tijd om te spelen én 1 op 1 aandacht.
  • Oppashulp: het Thuismaatje komt een middag of avond oppassen in het gezin.
  • Gastgezin: het kind verblijft een dag of een weekend bij een gastgezin.

Voor wie?
VTV Thuismaatjes werkt voor kinderen/volwassenen met een verstandelijke en/of lichamelijke beperking. Er kan ook sprake zijn van Autisme, Chronische ziekte en Niet Aangeboren Hersenletsel. Daarnaast bieden wij ook hulp aan de broertjes, zusjes en naasten van het gezinslid met een beperking.

Werkgebied:
De consulenten Thuismaatjes zijn werkzaam in: Delft, Pijnacker-Nootdorp, Lansingerland, Midden-Delfland, Westland, Den Haag, Rijswijk en Leidschendam-Voorburg.

Hoe werkt het?
Een thuismaatje vraag je aan door contact op te nemen met een van de consulenten. Na aanmelding komt een consulent bij je op bezoek voor een intakegesprek. Hierna gaan we op zoek naar een maatje, vrijwilliger, oppas, gastgezin of logeerkring. Zodra er een vrijwilliger beschikbaar is (dit kan even duren), volgt er een kennismakingsgesprek tussen de hulpvrager, de vrijwilliger of het gastgezin en de Thuismaatjes consulent. Samen sluiten we een dienstverleningsovereenkomst af. De afspraken die we met elkaar maken zijn flexibel en kunnen in overleg worden aangepast.