VTV vrijwilliger Peter

Peter (62) is Thuismaatje van Justin (12)

Peter is Thuismaatje van Justin en gaat er wekelijks even op uit. Dat kan een potje voetbal zijn of een bezoek aan een boerderij of manege. “Ook als ik straks weer minder tijd heb wil ik dit blijven doen. Het is gewoon dankbaar werk.”

Peter zit in een periode dat hij wat meer tijd heeft en is op zoek gegaan naar vrijwilligerswerk dat bij hem past. Hij stuitte op Thuismaatjes van het VTV en na een gesprek met hen is er voor Justin gekozen. Justin woont toevallig verderop in de straat, dus dat maakt het contact makkelijker. Wanneer Peter en Justin erop uit zijn kan de moeder van Justin wat meer aandacht hebben voor de 3 andere kinderen in het gezin.

Het is gewoon dankbaar werk
“Het is wonderlijk, wat er met Justin gebeurt als ik hem meeneem naar de kinderboerderij. Hij gaat zitten tussen de geiten en lijkt dan in een hele andere wereld te zitten. Hij voelt zich duidelijk dan zo fijn, echt gaaf om te zien. Het was heel lastig om hem weer mee naar huis te krijgen“, vertelt Peter.
Justin heeft een licht verstandelijke beperking en praat moeilijk. Gelukkig is het contact met Peter van het begin af aan prima. Dit was niet vanzelfsprekend, want volgens zijn moeder heeft Justin zeker niet met iedereen een klik.
Peter vertelt verder:  “Laatst had hij een rugbybal gekregen en hij had zich helemaal verdiept in het spel. Wij dus samen rugby proberen te spelen. Ik hoorde hem voor het eerst echt schaterlachen toen ik op de bal dook. Dat was fantastisch om te horen en voor mij een teken dat hij zich echt op zijn gemak voelde bij mij.”

Peter vindt het leuk om bezig te zijn met de zoektocht naar wat Justin echt leuk vindt en welke uitdagingen hij aan wil. Op die manier is hij een klein beetje deel geworden van zijn ontwikkeling en daar krijgt hij energie van. “Ook als ik straks weer minder tijd heb wil ik dit blijven doen. Het is gewoon dankbaar werk”, aldus Peter.

Charlotte (37), moeder van Justin
“Natuurlijk was het weer even wennen, een vreemde over de vloer. Er zijn hier al zoveel mensen geweest voor Justin, maar dat waren altijd hulpverleners die hem wilden onderzoeken of observeren. Het verschil is dat Peter gewoon iets leuks met hem gaat doen met als enig doel plezier en ontspanning. Het voelde meteen goed: Peter is een fijne rustige man en ik vertrouw ook op de screening die het VTV doet. Justin vindt het altijd leuk als hij komt, dat kan ik goed aan hem merken.  Ook als je kind een beperking heeft, moet je als ouder af en toe kunnen loslaten. In het begin gingen ze hier iets doen of in de tuin voetballen. Dat werkte niet, omdat Justin dan erg op mij gericht blijft. Dus nu gaan ze samen weg en dat gaat veel beter.

Perfecte match
Justin is altijd erg aanwezig in ons gezin en vraagt heel veel aandacht door zijn beperking. Dan is het voor de andere kinderen ook fijn eens even zonder Justin te zijn en ik kan aandacht aan hen geven.  We hebben lang moeten wachten op de juiste match. We wilden graag een rustig en ondernemend type, liefst een man om  samen dingen te doen want Justin is bepaald geen prater. Wat dat betreft is Peter voor ons de perfecte match!”

Ook Thuismaatje worden? Meld je aan!