VTV vrijwilliger Inge

Inge (24) is thuismaatje van Jesse (17)

Inge komt ongeveer één keer per maand bij Jesse langs om iets leuks te doen. Dat varieert van pannenkoeken bakken, strandjutten, wandelen, racefietsen, net waar ze zin in hebben. “Het geeft een voldaan gevoel iets te doen voor een ander. Ik merk dat Jesse echt uitkijkt naar onze afspraak”.

“Bij jou hoef ik niks” zei Jesse (17) laatst en dat is precies wat zo fijn is voor hem en ook voor mij. Inge onderneemt al een paar jaar iets met Jesse dus zijn ze ondertussen best vertrouwd met elkaar. In het begin zei hij niet zoveel en dan vond ze het soms lastig te peilen of hij het wel leuk vond. Na afloop zei hij echter altijd dat hij het gezellig had gevonden dus het samenzijn was kennelijk voor hem belangrijker dan veel gespreksstof.

Leuk om Jesse te zien groeien
Jesse heeft een vorm van autisme en het hebben en onderhouden van sociale contacten is voor hem lastig. Daarom hebben zijn ouders hem aangemeld bij VTV om een maatje voor hem te vinden. Inge studeerde in die tijd, had tijd over en vond het ook fijn om iets daar iets nuttigs mee te doen. Vrij snel werd Inge gekoppeld aan Jesse. Het was van het begin af aan heel ongedwongen. De bedoeling is juist dat je samen iets gaat doen wat je allebei leuk vind, zonder veel verwachtingen of doelen. “Het leuke is dat ik Jesse in de loop van de tijd zo heb zien groeien!”, zegt Inge. “Hij is socialer geworden en is veel meer open. Hij vertelt nu allerlei dingen en hij stelt mij ook vragen over mijn ervaringen en leven.” Voorheen moesten Inge of zijn ouders verzinnen wat ze gingen doen. Nu heeft hij zelf ideeën en toont hij eigen initiatief. Ondertussen heeft Inge een baan, maar het kost haar maar een paar uurtjes per maand dus dat is geen probleem. “Het geeft een voldaan gevoel iets te doen voor een ander, ik merk dat Jesse echt uitkijkt naar onze afspraken”, vertelt Inge enthousiast. “Er verandert steeds veel in zijn leven en ik ben een stabiele factor daarin. Bij mij kan hij even uitblazen.”

Jesse over zijn maatje Inge
“ Ik weet nog dat ze de eerste keer met een hond kwam. Ik vond dat erg leuk. Dat is al weer jaren geleden. Ik vind het erg fijn dat ze blijft, want ze weet nu goed hoe het zit met mij. Ik vind het eigenlijk altijd gezellig en heel fijn dat ze altijd op tijd komt. Het leukste vind ik samen pannenkoeken bakken, maar samen racefietsen vind ik ook leuk. We zijn allebei sportief. Ik heb veel van haar geleerd, bijvoorbeeld hoe ik een afspraak moet maken. Mijn ouders gaan vaak even samen weg als Inge er is en dat vind ik dan helemaal niet erg. Dus dat heb ik ook geleerd. Eerst was mijn moeder er vaak bij, maar nu maak ik helemaal zelf een afspraak met haar. Het hoeft ook niet vaker dan één keer per maand, het is precies goed zo.”