VTV vrijwilliger Ineke

Ineke Westdorp (71) –  groepsactiviteitenbegeleider van Theatergezelschap Trivelino en toneelgroep Doe Maar sinds zeven jaar.

Haar omgeving vraagt wel eens: ‘Ga je nu alweer naar toneel?’ Op maandagen en donderdagen oefent Ineke met de theatergroepen Trivelino en Doe Maar. ‘Ik hou van toneel. Het is mijn hobby!’ roept ze dan vrolijk terug. De gepensioneerde Ineke besteedt in de meest drukke weken soms wel 24 uur per week aan vrijwilligerswerk voor VTV. “Je doet het voor elkaar en vooral met elkaar.”

Ineke is onmisbaar voor beide toneelgroepen. Ze is niet alleen regieassistente, ze ontwerpt en naait de kostuums en rekwisieten en ontwerpt mee aan het decor. Dat doet ze samen met andere vrijwilligers. “Ik wil dat de toneelspelers er op het toneel kek uitzien, dat ze kunnen shinen en hun moment of fame hebben. Het leukste is om de deelnemers zo mooi mogelijk aan te kleden. Dat is soms een uitdaging. Ze hebben niet allemaal gangbare maten en toch lukt het keer op keer”, zegt Ineke.

In hun mars
Ze haalt ontzettend er veel voldoening uit. “Mensen met een beperking worden nog vaak beschouwd als tweederangs burgers. Onze groepsactiviteiten laten zien wat er wél mogelijk is en wat ze wél kunnen bereiken. Als ik denigrerende opmerkingen hoor over mensen met een beperking zeg ik altijd: ‘Kom maar eens mee naar een toneelvoorstelling en ervaar zelf wat deze mensen in hun mars hebben’.”

Talent
Ineke staat zelf het liefst in de coulissen; ze houdt niet van de schijnwerpers. Volgens haar heeft elk mens een talent in het leven. “Op het toneel is iedereen gelijk. De deelnemers en vrijwilligers staan op het toneel samen een stuk te spelen; de beperkingen vallen weg, die zie je niet meer. Je ziet de mens als mens. Dat is fantastisch!” Ook voor het zelfbeeld van de deelnemers is de groepsactiviteit belangrijk. “Toneel zorgt ervoor dat ze meer eigenwaarde hebben. Ze durven beter van zich af te bijten, worden zelfbewuster en leren een weerwoord te hebben. Ze krijgen vaak het gevoel dat ze niet voor vol worden aangezien, maar wij laten met z’n allen zien dat iedereen van waarde is. Samen toneelspelen geeft de deelnemers zoveel power.”

Erin gerold
Ineke was in haar werkende leven manager in de kinderopvang. Ze was na haar pensioen niet van plan zoveel tijd te besteden aan vrijwilligerswerk, maar toen ze met de toneelgroepen van VTV in aanraking kwam, was ze verkocht. “De dochter van mijn vroegere hoofd in de kinderopvang was verstandelijk beperkt. Zij speelde bij Trivelino en Doe Maar en had op een dag een kostuum nodig. Die heb ik voor haar genaaid en ben met haar meegegaan. Ik vond het zo leuk dat ik als vrijwilliger ben gebleven.”
Ineke vindt het heel fijn om met de deelnemers en andere vrijwilligers op deze manier haar vrije tijd te beleven. “Het gaat mij om de saamhorigheid. En dat ik me kan inzetten voor deze groep mensen geeft me extra voldoening. Als je de ouders, begeleiders, ooms en tantes na een voorstelling ziet, dan zijn ze zó trots! Dat is zo gaaf! Wat we doen is ontzettend zinvol.”

Kleinkinderen
Ineke heeft de liefde voor haar toneelgroepen inmiddels ook doorgegeven aan haar kleinkinderen. Haar kleinzoon (22) helpt met de muziek bij de voorstellingen van Doe Maar en haar jongste kleindochter (19) is al vier jaar begeleidend vrijwilliger bij Doe Maar. Vrijwilligerswerk hoort erbij, vindt ze. “Het is een cadeau dat ik in mijn vrije tijd leuke dingen kan doen die waardvol zijn voor anderen. Je doet het voor elkaar en vooral met elkaar.”

De theatergroepen Trivelino en Doe Maar zijn twee van de groepsactiviteiten die VTV wekelijks aanbiedt. Trivelino is een groot theatergezelschap met 21 acteurs met en zonder beperking. Ze oefenen elke maandag. Na twee jaar gaan ze met het theaterstuk op tournee en treden ze op in theaters in de regio Den Haag. Doe Maar is een iets kleiner gezelschap voor improvisatietheater voor mensen met en zonder beperking, die over het algemeen meer moeite hebben lezen en schrijven en met het onthouden van tekst. Wel hebben ze veel fantasie en hebben ze inspraak in wat voor rol ze hebben en waar het verhaal over gaat. Eenmaal per jaar houden ze een aantal voorstellingen. Deze groep komt elke donderdag samen. Beide groepen komen tot presentaties vol humor, zang en beweging, het plezier spat er van af.

Ook meehelpen met een groepsactiviteit ? Meld je aan!